We use cookies to imporve your experience. By using our site, you consent to our cookie policy Learn more
arrow arrow_up breadcrumb-chevron-right breadcrumb-home dropdown-arrow-down loader GALogoWUNEP GALogo2018 GALogo2019 menu read-more-plus rrss-email rrss-facebook rrss-flickr rrss-instagram rrss-linkedin rrss-twitter rrss-vimeo rrss-youtube rrss_google_plus rrss_skype rrss_web pdf search share Completed In Process Ideas In Develpment Toogle Toogle Thumbnail View List View play close filter-collapse filter edit media_photo_library media_video_library graphics pictures videos collections next



Rask Grønn Omstilling


Jorda vår er under et sterkt press, og det haster å stanse naturkrisen globalt og nasjonalt. Uten modige politiske beslutninger vil vi ikke nå de målene vi har og kommer til å forplikte oss til.

Til høsten skal det vedtas en ny global naturavtale, og Norges ambisjoner er svært høye. Men samtidig som Norge er flinke til å støtte internasjonale avtaler, ødelegges mer og mer naturen vår her hjemme. Hva må til for at våre politikere skal ta de beslutningene som må til for å stanse naturtapet, og er FNs naturavtale løsningen på problemet?


GRID-Arendal inviterer de fem største miljøorganisasjonene i Norge til en grønn samtale i bakgården vår. Hver organisasjon skal få presentere sine løsninger og tiltak de ønsker at politikerne skal gjennomføre for å sikre at Norge blir grønt igjen.


Bli klokere på hvordan vi sikrer en rask grønn omstilling i Norge på naturens premisser.

Tiltakene blir tatt med inn i en spennende samtale mellom:

  • WWF – Karoline Andaur, generalsekretær
  • ZERO - Sigrun Gjerløw Aasland, leder
  • Hold Norge Rent – Lise Gulbransen, leder
  • Framtiden i våre hender – Anja Bakken Riise, leder
  • Naturvernforbundet – Truls Gulowsen, leder

Hva er det konkret de norske miljøorganisasjonene mener politikerne bør gjøre, og når?

Etter tiltakene har vi 2. runde hvor LO sekretær, Are Tomasgard og NHO sin president Svein Tore Holsether blir med i debatten og gir deres syn på utfordringene vi står overfor.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide avslutter debatten.

Etter debatten blir det «Grønn mingle» i Bakgården med mat og musikk ca. Kl. 20.00-22.00.


Framtidsblikk: Marin Forsøpling i Norge og Arktis


Senter mot marin forsøpling (Marfo) og GRID-Arendal inviterer til panelsamtale. Paneldeltakerne deler erfaringer som utgangspunkt for et visjonært framtidsblikk og felles diskusjon om det videre arbeidet mot marin plastforsøpling i Norge og Arktis.


Arrangementet er delt i to med ett panel for arbeidet med marin forsøpling i Norge og ett for de spesifikke utfordringene i Arktis. Målet med arrangementet er å gi et allsidig publikum en erfaringsforankret framtidsdiskusjon med klart språk og løsningsorienterte perspektiver.


Global Oppvarming i Arktis: Der det kniper mest


Klimatilpasning haster mest i Arktis ettersom oppvarmingen her går 2-4 ganger raskere enn det globale gjennomsnittet og konsekvensene derfor er større enn mange steder lengre sør. Samtidig har både Riksrevisjonen og KS pekt på mangler i kommunenes kapasitet til å gjennomføre klimatilpasning, som er problematisk fordi kommunene har en sentral rolle i dette arbeidet.


I nord har noen kommuner kommet langt i et nasjonalt perspektiv mens andre henger igjen. Mangel på ressurser til å håndtere klimaendringer i sine områder er en av utfordringene kommuner over hele landet har rapportert inn.


Det er fremdeles en vei å gå mellom ord og handling på klimatilpasningsfronten, og dette bør bli adressert i regjeringens kommende strategi for klimatilpasning. Vi har med oss sentrale aktører fra det lokale og nasjonale, eksempler på gode verktøy for klimatilpasning utviklet gjennom forskningsprosjekter og tar debatten om både hindringer og muligheter.


Kan nordområdene være et eksempelområde på klimatilpasning for resten av landet, kan vi bygge en samarbeidsplattform mellom kommuner og kunnskapsmiljø, og hvordan kan staten bidra til et slikt samarbeid?


Myter om Plast - Hva kan vi gjøre?


Gjenvinning av plast er en viktig del i kampen mot forsøpling. Det gjør også at plasten ikke blir borte i naturen. I Norge sorterer vi plastsøppelet vårt, men allikevel ender det meste av plastsøppelet i forbrenningen. OECD har publisert en rapport som konkluderte at materialgjenvinning av plast er dyrt og derfor kan det ikke konkurrere mot ny plastproduksjon. Dette budskapet har også GRID-Arendals gjennom gang av plast mytene vist. Plastic Myths – What can we do?


Hvordan får vi økt gjenbruket av plast i Norge?
Det er det vi ønsker å finne ut av under denne debatten.


I debatten deltar:


Stig Ervik, administrerende direktør Norsirk
Cecilie Lind, administrerende direktør i Handelens Miljøfond
Eirik Lindebjerg – leder for plastteamet, WWF
Bjarte Grostøl, styremedlem Plastretur, Asko Norge AS
Axel Heiberg-Andersen, Corporate communication mananger, Nestle
Arild Hermstad, nestleder MDG


Animate Your Power for Systemic Change


We warmly invite school groups to visit GRID-Arendal, where we work to transform environmental data into innovative, scientific information products for decision-makers in Norway and internationally.

Young people are the decision-makers of the future. Our GRID-Arendal experts will deliver a selection of interactive presentations covering the latest highlights from our work with climate change, pollution and biodiversity loss.


Then, each participant will be guided by our expert animator to ‘animate their power for systemic change’ through creating a “stop-motion” animation that portrays the message that they wish to share with our current decision-makers.


How do you want to stop ‘business as usual’? Come along and lets discuss!

The animations from this workshop will be shared with the comunity in collabaration with Bomuldsfabriken.

The workshop is for youth age 12-16.