News > Press releases > GRID-Arendal vant Euro ...

Press releases

GRID-Arendal vant Europas grønne "Miljø-Oscar"; "Princes Award" for 1999.

03 Jun 1999 - Miljøsenteret GRID-Arendal ble i dag tildelt 1.plass under utdelingen av den prestisjetunge, internasjonale miljøprisen Princes Award for 1999.

GRID-Arendal fikk Princes Awards for å ha laget en "kokebok" som gir en omfattende og brukervennlig oppskrift på hvordan de enkelte land kan lage miljøstatusrapporter på Internett.
Princes Awards er en internasjonal miljøpris som deles ut hvert år, og kan sies å være miljøets "Oscar" for de mest effektive audiovisuelle produkter som hever folks bevissthet om Europas miljøproblemer

GRID-Arendal kom i 1995 med Miljøstatus for Norge på Internett. Etterhvert har flere land kommet etter og GRID-Arendal har bistått dem med å lage lignende miljøstatusrapporter. Alle disse miljøstatusrapportene finnes på det prisbelønte produktet, på GRID-Arendals internettside: http://www.grida.no og på hjemmesidene til miljøverndepartementene i deltagerlandene.

Utmerkelsen ble overrakt adm. direktør Svein Tveitdal av miljøkommisjonær Ritt Bjerregaard under en høytidelighet i Københavns rådhus i dag. "Det norske produktet har en banebrytende rolle som miljøinformasjonsprodukt på Internett" sa juryens leder, Ritt Bjerregaard. - "State of the Environment Reports Sampler and Cookbook", som inneholder miljøstatusrapporter fra 16 land i tillegg til "kokeboka", er blitt en modell for hvordan miljøinformasjon kan presenteres både for beslutningstakere og allmenhet som grunnlag for økt miljøbevissthet og en mer progressiv miljøpolitikk i en rekke land. "Kokeboka" er også oversatt til japansk.

En æreskomite bestående av blant annet tidligere Islands president Vigdis Finbogadottir, tidligere president i Sovjetunionen Mikhail Gorbachev, tidligere president i Europakommisjonen Jacques Delors og president for den Tsjekkiske republikk Václav Havel, og tidligere president i Portugal, Mario Soares, bidrar sammen med den profesjonelle juryen til å sikre prisens prestisje og integritet.

- Vi er stolte over å få denne prisen, sier Svein Tveitdal, adm. direktør ved GRID-Arendal. - Vi tror tildelingen fører til at flere land benytter seg av den "kokeboken" vi har laget og at de selv går i gang med å lage miljøstatusrapporter. På sikt kan miljøstatusrapportene bli et globalt verktøy som muliggjør sammenligning av miljøsituasjonen i ulike land og regioner.

GRID-Arendal er en del av FNs miljøprogram UNEP og feirer i høst sitt ti års jubileum. GRID-Arendal er blant de aller mest brukte miljø- databasene i Europa, og brukes flittig både innenlands og utenlands.

Se også pressemelding fra København:Princes' Award 1999

State of the Environment Reports Sampler CD-ROM and "Cookbook"

Nærmere opplysninger ved:
Informasjonssjef Åke Bjørke tlf. 370-35650, privat: 370 26 913
e-mail: bjoerke@grida.no

Thursday 03 Jun 1999
All (9)
2016 (9)