News > Pressemeldinger (Norwe ... > Millioner av mennesker ...

Pressemeldinger (Norwegian)

Millioner av mennesker over hele verden står sammen om å bekjempe klimaendringer på Verdens Miljødag 2009

Arendal/Nairobi, mandag 1. juni 2009 – Mennesker over hele verden vil gå sammen for planeten 5. Juni, Verdens Miljødag 2009, med en sterk oppfordring til handling for miljøet bare seks måneder før FNs avgjørende klimaforhandlinger i København.

Årets tema er ’Planeten din trenger deg! Stå sammen om å bekjempe klimaendringer’ – et tema som gjenspeiler hver enkelts individuelle ansvar for å beskytte planeten, så vel som nødvendigheten av at nasjonene blir enige om en ny klimaavtale i desember.

Verdens Miljødag er en dag for folket: den er en sjanse for alle, unge som gamle, sammen med lokalsamfunnet eller med nære venner, til å vise at de bryr seg om planeten.

Årets vertskap er Mexico, noe som gjenspeiler landets voksende rolle i kampen mot klimaendringer – med dets økende deltakelse i globale karbonmarkeder, dets massive treplantingskampanjer og dets forvaltning av naturressurser. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa: “På denne Verdens Miljødag oppmuntrer jeg alle mennesker til å ta konkrete skritt mot å gjøre planeten grønnere og renere. Slå av lyset. Ta offentlig transport. Resirkuler. Plant et tre. Rydd opp i den lokale parken. Hold selskaper ansvarlige for sin miljøpraksis. Og legg press på din regjerings representanter slik at de inngår en god avtale i København.”

Achim Steiner, FNs visegeneralsekretær og direktør for FNs Miljøprogram, sa: “Det gleder meg at Mexico og dets folk i år vil være globalt vertskap for FNs årlige markering på 5. juni, under temaet ’Planeten din trenger deg! Stå sammen om å bekjempe klimaendringer’. Mexico tilhører en gruppe land som viser ekte lederskap i møte med vår tids utfordringer – fra klimaendringer til å inkludere miljøgoder og -tjenester i generell nasjonal og internasjonal økonomi.”

Verdens Miljødag er en virkelig global begivenhet, og vil derfor bli feiret på alle kontinenter – fra fjerne landsbyer til vidstrakte hovedsteder. Her er noen av høydepunktene i årets feiring.

Markeringer i Mexico
Mexico, vertslandet, vil arrangere en rekke begivenheter i Quintana Roo i Yucatan-provinsen. Blant høydepunktene er en konferanse om grønn økonomi med Californias guvernør Arnold Schwarzenegger, Mexicos miljøminister Juan Elvira Quesada, og Achim Steiner, direktør for FNs Miljøprogram (UNEP).

Det vil også bli fotoutstillinger, en kunstkonkurranse, en mayaseremoni for å ‘helbrede jorda’, og en symfonisk visuell konsert med tittelen ‘Naturens skjold’, fremført av Filharmonikoret og Verdensarvorkestret.

Premiere på filmen ’HOME’ over hele verden
Den globale premieren på den nye filmen ’HOME’ av den verdenskjente fotografen Yann Arthus-Bertrand vil være en av de verdensvide begivenhetene i forbindelse med Verdens Miljødag, med mer enn 100 visningssteder over hele verden. Visninger – inkludert stjernespekkede premierer i Eiffeltårnet og i Central Park i New York – vil være gratis, og filmen vil også være tilgjengelig for gratis nedlasting på YouTube.

Ved å bruke de slående flyfotografiene som er Arthus-Bertrands varemerke, leverer filmen – som er tatt opp i mer enn 50 land – en sterk appell for den truede planeten vår med alle dens skatter, og argumenterer for at vi har knapt ti år til å snu prosessene som vil ødelegge den.

Klimahelter
Et annet høydepunkt under årets Miljødag er lanseringen av Klimahelt-prosjektet. Dette UNEP-initiativet støtter individer som har gjennomført eksepsjonelle personlige prestasjoner, høyprofilerte ekspedisjoner og annen miljøaktivisme for å demonstrere sitt engasjement og øke bevisstheten rundt den enkle ideen om at ’Planeten din trenger deg’.

Blant Klimaheltene finner vi
•    Roz Savage, som ror over Stillehavet for å inspirere folk til handling mot CO2-utslipp ved å gå mer og kjøre mindre;
•    Charles og Sho Scott i Ride Japan, et far-og-sønn-sykkel-team som sykler gjennom Japan for å øke miljøbevisstheten;
•    David de Rothschild, som bygger båt av resirkulert plast for å krysse Stillehavet og besøke ’Stillehavets søppelplass’ og dermed øke bevisstheten om det enorme problemet med avfall og overforbruk;
•    og Project Kaisei, et nytenkende team som studerer hvordan en kan fange avfall i havet, fjerne giftstoffene og resirkulere avfallet som diesel.

Flere Klimahelter vil komme med i løpet av de neste månedene.

Nordamerikansk feiring i Omaha
Omaha (Nebraska) har blitt valgt til Nord-Amerikas vertsby for Verdens Miljødag 2009, som et resultat av byens engasjement for miljø- og bærekraftspørsmål. Mellom Jordas Dag den 22. april og Verdens Miljødag 5. juni har arrangementer i lokalsamfunnet satt fokus på ressurser, initiativer og metoder som fremmer lavkarbonøkonomi og –livsstil, for eksempel økt energieffektivitet, alternative energikilder, vern av skog og øko-vennlig forbruk.

Byen vil også ha sin egen premiere på filmen ’HOME’, samt ulike ungdomsarrangement, som prisutdeling for de nordamerikanske vinnerne av den internasjonale malekonkurransen for barn og et interaktivt miljøverksted for Omahas studenter.

Verden over
Tusenvis av andre aktiviteter vil finne sted verden over på Miljødagen – her er bare en smakebit av de ulike initiativene:

- Treplanting over hele verden: På Miljødagen 2009 vil det være en bølge av treplanting rundt planeten som en del av UNEPs ’Milliarder av trær’-kampanje, som tar sikte på å ha plantet 7 milliarder trær ved slutten av 2009. Nye samarbeidspartnere som har kommet til nylig er blant andre speiderbevegelsen og FNs fredsbevarende styrker. Treplantingen vil variere fra det massive til det lokale, med 20 000 mangrovetrær som skal plantes i Keddah (Malaysia) så vel som småskalaplanting i lokalsamfunn over hele verden, fra Sierra Leone til India.
- Twitter-kampanje: UNEP vil plante et tre for hver person som blir en følger av programmets nye Twitterside www.twitter.com/UNEPandYou før eller i løpet av 5. juni.
-Videokonferanse for ungdom: En videolink vil knytte sammen ungdom fra tre kontinenter – i Nairobi, New York, Panama og Wien – for å diskutere deres rolle i å fremme bevissthet og handling mot klimaendringer.
- Russland: UNEP vil signere en kontrakt med arrangørene av de olympiske vinterlekene i 2014 i Sochi, hvor UNEP vil veilede OL-arrangørene i deres innsats for å gjøre lekene grønne – blant annet når det gjelder bærekraftig transport, fornybar energi, forvaltning av økosystemer, grønne innkjøp, med mer.
- Afghanistan: En nabolags-opprydning vil finne sted i Kabul på Verdens Miljødag, sammen med en rekke holdningskampanjer gjennom skoler og moskeer.
- Bosnia og Herzegovina: I Sarajevo vil det ti kilometer lange ’Run to the Hills’-løpet føre løpere fra hele Europa opp de vakre skogkledde stiene til Olymp-fjellene.
- Nepal: En ’øko-fotballkamp’ ved navn ’MÅL mot klimandring’ vil føre sammen kjendiser, politikere og miljøvernere, med målsetting om å øke bevisstheten rundt klimaendringer og nødvendigheten av et samlet tilsvar.
- Brasil: En nettkampanje vil søke etter frivillige på nett til å produsere, oversette og bringe videre informasjon og råd om miljøvennlig livsstil.
- Kenya: En opprydningsaksjon langs stranda vil bli arrangert på øya Lamu med skolebarn, studenter, lokalsamfunn og regjeringsrepresentanter som deltakere.
- Belgia: Echo-Festivalen i Brussels Royal Park vil omfatte en piknik, utstillinger, en konsert og et marked for ’delt øko-kulturell opplevelse’.
- Republikken Korea: 30 000 barn vil delta i en malekonkurranse om miljø.

Verdens Miljødag 2009 kommer litt under 190 dager før FNs klimakonvensjonsmøte i København. Mens millioner av mennesker over hele verden forbereder seg på å feire begivenheten, og i tråd med Miljødagens slagord ’Stå sammen om å bekjempe klimaendringer’, har FN lansert kampanjen ’Seal the Deal’ som oppfordrer verdens ledere til å bli enige om en klimaavtale som vil beskytte mennesker og planeten.

Merknader til redaktørene:

Om Verdens Miljødag
Verdens Miljødag ble etablert av FNs generalforsamling i 1972 som en markering av åpningen av Stockholmkonferansen om det menneskelige miljø. Den blir markert hvert år på den 5. juni i mer enn 100 land verden over, og er en av de viktigste måtene FN stimulerer til verdensvid miljøbevissthet og oppmuntrer til politisk oppmerksomhet og handling.

Med tusenvis av arrangementer i UNEPs seks regioner; Nord-Amerika, Afrika, Asia og Stillehavet, Europa, Latin-Amerika og Karibia og Vest-Asia; blir Verdens Miljødag regnet som en av de største miljøbegivenheter i sitt slag. For mer informasjon om Miljødagen 2009, og for en komplett liste over dagens arrangementer, gå inn på: www.unep.org/wed/2009

For mer informasjon om Seal the Deal-kampanjen, gå inn på: www.sealthedeal2009.org

For mer informasjon kontakt:
Nick Nuttall, Spokesperson / Head of Media, Tel: + 254 20 7623084, Mobile: + 254 733 632755 / +41 79 596 57 37, e-mail: nick.nuttall@unep.org

Anne-France White, Associate Information Officer, on Tel: +254 20 762 3088, Mobile: + 254 738 652793, or e-mail: anne-france.white@unep.org

Shereen Zorba, Information Officer, on Mobile: +254 713601259, or e-mail: shereen.zorba@unep.org

Ved GRID-Arendal: Janet Fernandez Skaalvik, Head of Communications, på mobiltlf: +47 414 99 472

Mandag 01 jun 2009
Alle (46)
2014 (1)
2012 (1)
2011 (1)
2010 (6)
2009 (5)
juni (3)
mai (1)
2008 (3)
2007 (6)
2006 (12)
2005 (10)
2004 (1)