News > Pressemeldinger (Norwe ... > Det Kaspiske Hav - et ...

Pressemeldinger (Norwegian)

Det Kaspiske Hav - et hav av konflikter?

Områdene rundt det Kaspiske Hav og Persiabukta aktualiseres i dag av situasjonen i Iran. Det Kaspiske hav er fylt til randen av betydelige naturressurser som olje, gass og fiskeriressurser.

De betydelige gassreservene i regionen mellom Persiabukta og Det kaspiske hav er i stor grad lokalisert til områder der det pågår innenrikske konflikter knyttet til spørsmål om religions- eller nasjonstilhørighet.

 

I Aserbajdsjan og flere av de mindre Gulfstatene er hele statens eksistensgrunnlag berørt av identitetskonflikter som involverer mektige nabostater som Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia.

 

- Kombinasjonen av sterke konsentrasjoner av naturressurser og høy intensitet i fundamentale identitetsspørsmål, gjør regionen til en sikkehetspolitisk tikkende bombe, sier Ieva Rucevska i FN-miljøprogram i Norge, som nylig gav ut publikasjonen Vital Caspian Graphics, Challenges Beyond Caviar.

 

- Vi forbinder ofte det Kaspiske Hav med Kaviar som legalt eller illegalt finner veien til våre bord, og glemmer ofte det økologiske fotsporene som nasjonal og internasjonal oljeindustri og annen industri påfører regionen, sier Rucevska. - Det foregår i dag en kamp om naturressursene i det Kaspiske Hav, og det blir tatt lite eller ingen hensyn til miljø, lokale utviklingsspørsmål, etnisitet eller sikkerhetspolitiske spørsmål. Det globale oljeforbruket og situasjonen i Iran vil bare føre til økende press på regionen.

 

For mer informasjon om publikasjonen eller regionen se www.grida.no

 

Eller kontakt:

Informasjonsrådgiver Karen Landmark

Karen.landmark@grida.no

 

 

Massiv fiskedød i det Kaspiske Hav

 

Det er observert massiv fiske- og seldød I det Kaspiske hav, melder Nyhetsbyrået Trend http://www.trend.az/?mod=shownews&news=19180&lang=en

 

 

Den døde fisken ble først observert fra helikopter av den nasjonale sikkerhetskomiteen i Kazakhstan.

De første observasjonene tyder på at bortimot 1000 sturgeon og 72 seler er skylt I land langs kysten i nærheten av oljefeltet Kalamkas i regionen Mangistau, kunne TV stasjonen Khabar melde forrige uke.

 

Om den massive fiske- og seldøden skyldes de nærliggende oljefeltene eller sykdom, vil først være klart etter nærmere undersøkelser.

 

Mandag 15 mai 2006
Alle (46)
2014 (1)
2012 (1)
2011 (1)
2010 (6)
2009 (5)
2008 (3)
2007 (6)
2006 (12)
juli (1)
juni (2)
mai (2)
mars (1)
2005 (10)
2004 (1)